Tilnu smo vrnili upanje

Za Tilnom in njegovo družino je zelo žalostna zgodba. Tilen je nedolgo nazaj doživel hudo prometno nesrečo. Izbrisal se mu je ves spomin, rečeno je bilo, da ne bo nikoli več hodil in govoril, upanje mu je bilo vzeto.
0
delitev zgodbe
Pomagaj in deli zgodbo
Status
Akcija je z vašo pomočjo zaključena!
Datum objave
26. 05. 2013
Kako lahko pomagate
Potrebujemo Pridobljeno

Tilnu smo vrnili upanje

 Za Tilnom in njegovo družino je zelo žalostna zgodba. Tilen je nedolgo nazaj doživel hudo prometno nesrečo. Izbrisal se mu je ves spomin, rečeno je bilo, da ne bo nikoli več hodil in govoril, upanje mu je bilo vzeto. Možganska kap mu je vzela očeta, za njim so ostali krediti, njegova mama pa je pred leti utrpela hude poškodbe in pristala na vozičku. Živita v bloku brez dvigala. Lokalne skupnosti niso urgirajo. Primanjkovalo jima je sredstev, da bi lahko normalno preživela mesec.

K sreči so stisko prepoznali dobri ljudješirom celotne Slovenije in s skupnimi močmi smo mu omogočili:

 • Brezplačno fizioterapijo
 • Hoduljo, ki mu omogoča premikanje po stanovanju brez vozička
 • Finančna in materialna sredstva, pridobljena na dobrodelnih dogodkih
 • Rehabilitacijo v zdravilišku Laško
 • Darilne kartice
 • Plačilo položnic

Tilen sedaj govori in hodi s pomočjo hodulje, kar pa je najpomembnejše: njemu in njegovi mami smo vrnili upanje!

Za Tilnom je žalostna zgodba...

26.5.2013

Ni tako dolgo nazaj, ko je bil še zelo aktiven fant, športal, kolesaril, želel je postati dizajner avtomobilov. A prišel je nepričakovan trenutek. Prometna nesreča, nepomično je ležal nekaj ur, predno so ga našli. Bil je mesec in pol v umetni komi, s tubusom, kanilo, nekaj mesecev hospitaliziran v Soči, nepomičen, s hudo poškodbo možganov. Izbrisal se mu je ves spomin.
Rekli so mu, da ne bo nikoli govoril, hodil, da ni upanja. A z mamino močno voljo in ljubeznijo, jima je uspelo, da je spregovoril. Tilen ima prav tako diabetes, prejema kup zdravil, injekcije inzulina.

A Tilnova zgodba je še dosti bolj grenka kot se zdi. Pred leti je zaradi možganske kapi izgubil očeta. Za njim so ostali krediti in kljub temu, da so bili nekoč premožni, sta z mamico ostala brez strehe nad glavo, saj so zaradi dolgov izgubili hišo. Prav tako je pred leti zaradi hude poškodbe njegova mamica pristala na vozičku. K sreči je z veliko volje in pomoči ponovno shodila.
Danes je upokojena, s Tilnom živita v upokojenskem stanovanju, v 2. nadstropju. Mamica je prodala veliko vrednostnih predmetov, da je lahko obiskovala Tilna na hospitalizaciji v Soči.
Ima izposojen avtomobil, saj si ga s skromno pokojnino ne more kupiti. Za tilna bi potrebovala prilagojen avtomobil. In kar je najhuje. V bloku, kjer živita, nimajo dvigala, kar pomeni, da Tilen nima možnosti videti dvorišča, se družiti s svojimi vrstniki, po cele dneve je v stanovanju.

Mamica se je s prošnjo za drugo stanovanje in finančno pomoč obrnila na občino Šentjur pri Celju. Njihov odgovor je bil, da nimajo primernega stanovanja in da naj počakajo na razpis. Čeprav so DOLŽNI iskati primerno stanovanje v sosednjih občinah, ga do danes Tilnu NISO ponudili. Tako njegova mamica prosi sosede, da ga občasno po stopnicah prinesejo na dvorišče.
Ko je bil Tilen še zdrav, je imel socialno stanovanje na Planini pri Sevnici. Po poškodbi in hospitalizaciji, je bilo njegovo stanovanje prazno, mamica zaradi nizke pokojnine ni mogla plačevati stroškov najema, niti poračuna za elektriko, v vrednosti 250€. Obrnila se je na občino Šentjur pri Celju, če ji lahko oprostijo dolg, a ji tudi v tem primeru niso ugodili, najem še vedno s težavo plačuje na obroke, zato jima primanjkuje sredstev, da bi lahko normalno preživela čez mesec.

Tilen potrebuje posebno dietno hrano, katera ni poceni. Na žalost ni bil zavarovan, tako da od zavarovalnice ni dobil niti centa odškodnine, čeprav bi mu denar olajšal vsakdan za golo preživetje. Tako oba z mamico životarita z njeno skromno pokojnino in Tilnovo, katero dobi po pokojnemu očetu, pa še to naj bi mu kmalu ukinili. Tilnu prav tako NISO predpisali fizioterapije v termah, katera bi mu glede na njegove izvide lahko pripadala, tudi elektrovzpodbujevalnik za jačanje mišic mu zdravniki niso predpisali. Ob poslušanju celotne zgodbe, kateri človek skoraj ne bi verjel, če se ne bi prepričal na lastne oči ob vsej dokumentaciji...

A vendar ob pogledu v Tilnove oči, polne upanja in prošnje - POMAGAJ MI S TEGA PEKLA, DA BOM SIT, DA BOM IMEL MOŽNOST SOCIALNEGA UDEJSTVOVANJA Z VRSTNIKI, DA BOM LAHKO S POMOČJO FIZIOTERAPIJE OJAČAL MIŠICE IN SHODIL, DOBIL MOČ V ROKO, DA BOM LAHKO PONOVNO RISAL AVTOMOBILE IN NEKOČ POSTAL USPEŠEN DIZAJNER!

Ob pogledu na njegovo izčrpano mamico, saj zanj skrbi 24ur na dan, počasi izgublja upanje, moči, s solzami v očeh, ki so prosile in govorile, vi ste moje ZADNJE UPANJE, smo ji obljubili, da bomo dali vse moči kar jih premoremo, da JIMA POMAGAMO in ne obrnemo pogleda stran, kot so naredili mnogi. Med drugim tudi tisti, ki bi jima mogli pomagati, a jima niso.

KAKO LAHKO POMAGATE?

 • z dietno hrano (Tilen ima diabetes)
 • finančno pomočjo
 • zelo si želi fizioterapije in dopust
 • v kolikor poznate znane pevce, skupine (zanj imamo namen organizirati dobrodelni koncert)
 • za primerno stanovanje, se bomo sami obrnili na sosednje občine, katere verjamemo, da bodo prisluhnile Tilnovi stiski in hrepenenju, da vidi tudi zunanji svet
 • vsi, ki bi želeli pomagati, nam pišite na mail: zavodzadnjeupanje@gmail.com ali pokličite na gsm ustanoviteljice zavoda, Valerija Kr-Zadnje Upanje 051 320 719
 • veseli bomo prav tako medijske podpore
 • verjamemo, da nam bo s SKUPNIMI MOČMI USPELO


Namen: POMOČ TILNU

Glede Tilna imamo kar nekaj veselih novic. :)

28.5.2013

Dragi naši. Po naši objavi na FB in vaših delitvah, je za Tilna izvedelo kar nekaj ljudi. Včeraj se nam je javila fizioterapevtka Tjaša Mlakar, prav tako iz Šentjurja. Po obisku Tilna, so se dogovorili, da mu bo 3x tedensko nudila BREZPLAČNE FIZIOTERAPIJE.

Poklical nas je Tilnov sošolec, kateri sploh ni vedel za njegovo prometno nesrečo. Predlagal je, če lahko s skupino sošolk in sošolcev obiščejo Tilna ga odnesejo iz 2. nadstropja in odpeljejo na sprehod, izlet. Tilen je ob novici vriskal od veselja in jih z veseljem pričakuje. V teh dneh so Tilna na domu obiskale prijazne delavke iz invalidske komisije. Dobil je oceno 100 % invalidnosti, obljubili so, da bodo zadevo reševali pod NUJNO, saj do danes še ni prejel nadomestila za invalidnino.

Preklicali smo prav tako občine, glede reševanja stanovanjske stiske. V njegovi matični občini, Šentjur pri Celju, so nam povedali, da imajo zanj na voljo dve stanovanji, a sta obe oddaljeni več kilometrov stran od bližnjega zdravstvenega doma, kar pomeni prve pomoči. Tilen jo potrebuje zelo pogosto in hitro, glede na to, da je težek diabetik (4x na dan prejema inzulin).

Klicali smo še sosednji občini - Šmarje pri Jelšah in Celje, a pri nobeni nimajo primernega stanovanja. Verjamemo, da bodo v njegovi matični občini v zelo kratkem času našli rešitev, vsaj iz pogovora prijazne osebe, na drugi strani, je bilo tako čutiti. Vsekakor vam bomo javili, ko dobimo nove informacije.

Včeraj je bil Tilen v trgovini skupaj z njegovo mamico. Mimoidoči so ga prepoznali in ga pozdravljali. Prijazno dekle mu je kupilo diabetično čokolado in fant, član znane skupine z obale, mu je obljubil, da bodo zanj namenili ves izkupiček od prodanih kart, na koncertu, ki bo zelo kmalu. Prav tako mu je ta prijazen fant pri blagajni pustil jabolka in pomaranče. Tilen je bil več kot presrečen in nam danes vse to z navdušenjem povedal, pomagala mu je seveda mami, saj ima Tilen težave z govorom.

V načrtu imamo namen organizirati dobrodelni koncert. Tilnova velika želja je, da bi na koncertu pela in vodila Tanja Žagar - saj mu je zelo priljubljena pevka in tudi zelo luštna, pove. :) Tanjo smo kontaktirali in čakamo njen odgovor. A kolikor jo poznamo, je Tanja čudovita, srčna oseba in se dobrodelnih koncertov velikokrat udejstvuje. Ko bomo imeli predviden datum konceta, bomo kontaktirali tudi ostale skupine in pevce na sceni. Močno upamo, da se bodo odzvali in ponudili dlan Tilnu.

Kaj naj dodamo na koncu kot to, da smo PRESREČNI in naše srce več kot igra, ob pogledu na SREČNEGA, NASMEJANEGA Tilna in njegovo mami - vse to z VAŠO POMOČJO DOBRI LJUDJE. HVALA VAM. 

Ne smemo pa pozabiti, da Tilnova zgodba še zdaleč nima dokončno srečnega epiloga. Z njegovo mami potrebujeta prilagojen avtomobil, saj si ga morata tokrat izposojati. Zelo bi bili veseli, če se nam javi kakšna avtohiša, ki bi dala popust, oz. bi v zameno za reklamo, vsaj delno sponzorirala avtomobil. Prav tako si Tilen izredno želi dopust, a žal si ga ne moreta plačati, ker ni dovolj prihodkov, prav tako se s težavo prebijata skozi mesec s hrano, da ne pozabimo na dolg, katerega plačuje mami, za Tilnovo prejšnje stanovanje.

Verjamemo, da nam bo postopoma, z vašo pomočjo uspelo. 

ZADNJE UPANJE, zavod za pomoč ljudem in živalim v stiski
Loka 120
3223 Loka pri Žusmu

TRR (IBAN): SI56 0483 5000 2051 219 (Nova KBM d.d.)
SWIFT/BIC: KBMASI2X


Namen: POMOČ TILNU 

Koda: CHAR 

Referenca: SI00 05-2013 

Pravne osebe nam pišite na mail: zavodzadnjeupanje@gmail.com in poslali vam bomo donatorsko pogodbo, katero lahko uporabite pri davčni olajšavi. Naše delovanje je javno, tako boste redno obveščeni za kaj so bile porabljene vaše donacije.

Tilen se zahvaljuje vsem dobrim ljudem

11.7.2013

Tilen nas vse lepo pozdravlja in se zahvaljuje za vso pomoč dobrih ljudi. Sporoča, da si želi imeti hoduljo, katera bi mu omogočila premikanje po stanovanju brez vozička. Glede na to, da ne more uporabljati desne roke, bi potreboval posebno hoduljo, katera pa je cenovno težje dosegljiva (cca. 450 €).

Veseli bomo, če boste lahko pomagali s skromnim prispevkom, da mu jo bomo lahko kupili. Vsi, ki bi želeli pomagati, nam pišite na mail: zavodzadnjeupanje@gmail.com ali pokličite na gsm ustanoviteljice zavoda 051/320-719, Valerija Kršlin

Verjamemo, da nam bo s SKUPNIMI MOČMI USPELO!

 

TILNU SMO PREDALI HODULJO PODJETJA KOVAL D.O.O.

20.8.2013

Danes nas je obiskal Tilen. Crtljal se je z našimi štirinožci, kužki, konji in mucki. To je bil zanj pravi balzam za dušo, kar se mu vidi na obrazu. Predali smo mu hoduljo podjetja Koval d.o.o., kateri so jo brezpačno podarili - HVALA JIM!

Predali smo mu prav tako pismo, katerega je na naš naslov zanj poslal gospod, mu predali darilne bone za trgovino Spar, v vrednosti 200 € in potrdila plačanih položnic, v znesku malo manj kot 300 €.

Vse to s pomočjo vas dobrih ljudi - vsi, ki ste bili del rešitve za Tilna, ISKRENA HVALA.

tilnuPredaliHoduljo.jpg

Hvala skupini Radiostorm za organizacijo dobrodelnega koncerta za Tilna

19.7.2013

Tilen se iz srca zahvaljuje skupini Radiostorm, kateri so zanj organizirali koncert. Z izkupičkom so mu kupili darilne bone v trgovini Spar, v vrednosti 430 €. Tako mu bo mamica lahko kupila dietno hrano.

Vesel je bil prav tako njihovega obiska, CD-ja in majice. Fantje in dekleta, zelo lepa gesta, hvala vam tudi v našem imenu.

zahvalaRadiostorm_2013_07_19.jpg

Iz srca hvala portalu Daruj.si

3.8.2013

Na svojem portalu so objavili Tilnovo zgodbo. Zanj so zbrali 130 € sredstev, katere so nakazali na naš TRR. Z izkupičkom smo plačali položnice.

Hvala portalu za zaupanje, prav tako vsem donatorjem.

darujSi_2013_08_03.png

 

Za Tilna smo kupili darilne kartice v vrednosti 200 €

3.8.2013

S pomočjo dobrih ljudi smo kupili darilne kartice v vrednosti 200 €. Kartice bomo predali Tilnu, z njimi si bo lahko kupil dietno hrano.

Ob nakupu smo dobili kupončke za brezplačno kavico, te pa smo podarili varovancem z motnjo v duševnem in telesnem razvoju. Ta gesta jim je pričarala nasmeh na lica.

Iz srca hvala vsem, ki ste ob nas.

ZUdarilneKartice_2013_08_03.jpg    ZU_kartice.jpg

Deli zgodbo in pomagaj razširiti vest

0
delitev zgodbe
Pomagaj in deli zgodbo

Kaj je zadnje upanje?

Pomagali smo že preko   2.123 posameznikom in živalim v stiski.